You are here: Home » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Τεχνικό Δελτίο Φυτοπροστασίας: Δενδροκομία – Η Μονίλια στα Πυρηνόκαρπα

Τεχνικό Δελτίο Φυτοπροστασίας: Δενδροκομία – Η Μονίλια στα Πυρηνόκαρπα

μονίλια πυρηνοκαρπαΗ Μονίλια ή Φαιά σήψη, είναι μυκητολογική  ασθένεια με ξενιστές κυρίως τα Πυρηνόκαρπα και τα Γιγαντόκαρπα. Προκαλείται από τους παρακάτω ασκομύκητες στον Ελλαδικό χώρο.

Γένος Monilinia   (Aderh.και Ruhl) Honey

a. Monilinia laxa

b.Monilinia fructigena

c.Monilinia fructicola

1

Η Monilia laxa προκαλεί κυρίως  συμπτώματα όπως τον μαρασμό και καφέτιασμα  των οφθαλμών, ανθέων, φύλλων, βλαστών, μέχρι και βραχίονων κατά την περίοδο της άνοιξης, στο στάδιο της  έναρξης της βλάστησης.

Η Monilia fructigena και Monilia frutticola προσβάλουν κυρίως τα φρούτα από τον σχηματισμό μέχρι και κατά την διάρκεια  της αποθήκευσης σε ψυκτικούς θαλάμους. Τα κύρια   συμπτώματα είναι αρχικώς καστανές κηλίδες που στην συνέχεια έχουμε την εμφάνιση ομόκεντρων κύκλων που αποτελεί την καρποφορία του μήκητα. Στην συνέχεια  έχουμε την αποσύνθεση και την μουμιοποίηση του καρπού.

2

Το παθογόνο  διαχειμάζει στους μουμοποιημένους καρπούς που έχει  αναπτυχτεί το μυκήλιο. Τα κονίδια που παράγονται στο  πρώιμο στάδιο διασπείρονται με τον άνεμο την βροχή και τα έντομα όταν τα   μπουμπούκια είναι στο ροζ στάδιο στην ροδακινιά και λευκό στα βερίκοκα, κεράσια, δαμάσκηνα. Αν ο καιρός είναι ψυχρός και υγρός κατά την άνθιση και υπάρχει αρκετή ομίχλη, το κονίδιο βλασταίνει γρήγορα πάνω στο στίγμα. Ο βλαστικός σωλήνας του ενεργού κονιδίου προχωρεί στη σήραγγα του στίγματος και καταστρέφει όλο το άνθος. Η μόλυνση του άνθους διαδίδεται  γρήγορα στους βλαστούς και τους καταστρέφει μέσα σε δύο εβδομάδες.

Η μόλυνση στους καρπούς διευκολύνεται μέσω των τραυμάτων που προκαλούνται στους καρπούς από μηχανικές βλάβες από τα έντομα και το χαλάζι.

Κύκλος ασθένειας: Η μόλυνση μπορεί να εμφανιστεί σε ευαίσθητα στίγματα καρπών και να
διαδοθεί με μηχανικά μέσα ή αμυχές που προκαλούν τα έντομα στον καρπό. Τα κονίδια βλασταίνουν σε 8-10°C αν η σχετική υγρασία είναι υψηλή, έτσι ώστε η μόλυνση αναδύεται σε λίγες ώρες.

Καλλιεργητικά μέσα: Θα πρέπει να επιλέγουμε ανθεκτικές ποικιλίες, ιδανικό χώρο παραγωγής και γενικά την κατάλληλη τεχνολογία παραγωγής. Ταυτόχρονα πρέπει να απομακρύνονται τα μολυσμένα τμήματα των μίσχων, και των μουμιοποιημένων καρπών.

Χημική καταπολέμηση: Ο ψεκασμός με χαλκό πρέπει να διεξαχθεί πριν φουσκώσουν τα μάτια και επέλθει η άνθιση. Αν υπάρχει ανάγκη, μπορούμε να παρέμβουμε ακόμα μία ή δύο φορές στη διάρκεια της περιόδου ανθοφορίας με κατάλληλα μυκητοκτόνα.

Η επέμβαση κρίνεται απαραίτητη για όλες τις ποικιλίες, είτε αυτές βρίσκονται στην αρχή της άνθησης, είτε στο 80% της άνθησης, είτε στο τέλος της πτώσης των πετάλων, ενώ όπως επισημαίνουν οι γεωπόνοι ,με την εφαρμογή επιτυγχάνεται και συνδυασμένη καταπολέμηση του εξώασκου, του κορύνεου, του κλαδοσπόριου, φουζίκοκουμ και της συτόσπορας.

Επιπλέον τονίζεται ότι  θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η επιλογή των σκευασμάτων αναφορικά με την επίπτωση αυτών στους πληθυσμούς φυσικών εχθρών αλλά και στις μέλισσες.

Οι εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων, όπως αναφέρονται στην σχετική ανακοίνωση είναι: Ziram, Thiram, Captan, Cyprodinil Thiophanate-Methyl, Tebuconazole, Prochloraz, Boscalid+ Pyraclostrobin, Iprodione, Cyproconazole , Fludioxonil,  Propiconazole.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Την άμεση επέμβαση με εγκεκριμένα σκευάσματα συνιστάται στους καλλιεργητές ροδακινιάς, βερικοκιάς, κερασιάς και δαμασκηνιάς, καθώς οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της μονίλιας, η οποία προσβάλλει τα άνθη όλων των πυρηνόκαρπων.

 

 

 

Προσοχή!
Η χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας. Όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται στο Τεχνικό Δελτίο μας έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τις αναγραφόμενες, επί της ετικέτας, οδηγίες χρήσεως.

 

 

 

Άρθρο του αναγνώστη

Παναγιώτη Γ.Ξαφάκου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top